Usein kysytyt kysymykset

Mihin vuoteen asti lehtiä on saatavilla tässä verkkopalvelussa?

Kaikki lehdet 31.12.1929 asti ovat vapaassa verkkokäytössä. Sitä myöhemmät ovat luettavissa vapaakappalekirjastoissa. 1930 ja sitä uudempaa aineistoa ei toistaiseksi aseteta vapaaseen käyttöön. Yksittäisiä uudempia lehtien vuosikertoja digitoidaan vain yhteistyökumppaneiden tukemana. Tuoreempia aineistoja voi lukea Suomen vapaakappalekirjastoissa.

Joistakin lehdistä puuttuu yläreunasta lehden numero tai itse asiassa sen tilalla on 0.

Lehtien numeroinnissa on ollut vaihtelevia käytäntöjä. Yleensä numero 0 tarkoittaa näytenumeroa.

Sivustonne ei aukea iPadillä?

Tavallisesti syy on että selain on "yksityinen selaus"-tilassa. Tällöin selaimen yläreuna on musta. Voit poistua tästä tilasta +-merkillä yläreunasta, ja valitse yksityinen:kumoa.

Haluaisin kopion tietyn lehden sivusta.

Tekijänoikeuslaki asettaa rajoituksia jäljennepalvelulle. Julkaisuista, joiden tekijänoikeudet on voimassa, voidaan jäljentää vain osia. Kysy lisää jäljennepalvelusta.

Kuinka haku toimii?

Tekstihakukenttään voi kirjoittaa haluamansa hakutermin jonka jälkeen valitaan tarkenne hakukentän alta (mm. nimeke, ilmestymispaika, ajankohta tai hakusana). Ohjevideo ja hakuohjeet ovat sivulla https://digi.kansalliskirjasto.fi/images/help/hakuohje.html

Kuinka voin viitata aineistoihin?

Kun käytät aineistoja, niin merkitse lähde, esimerkiksi Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot, digi.kansalliskirjasto.fi, Wiipuri, 31.12.1904.

Haluaisin käyttää kaikkea digitoitua aineistoa kotikoneeltani?

Aineisto on käytettävissä vapaakappalekirjastoissa.

Voinko käyttää palvelussanne olevaa sisältöä (sivu, kuvitus) kirjassani/lehdessäni jne?

Kyllä, tekijänoikeudesta vapaa aineisto on käytettävissä tällaisiin tarkoituksiin. Toivomme, että viittaatte digitoituihin aineistoihin, esimerkiksi näin: Kaleva, 13.10.1905 nr. 238, s. 1 https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/640096 Kansalliskirjaston Digitoidut aineistot
Digistä ladattava kuva on 200 dpi, jonka soveltuvuus omaan julkaisuun kannattaa tarkastaa. Voit myös hankkia parempilaatuisen kuvan Jäljennepalvelun sivulta. Lisäksi Tekijänoikeuslaki 22§ antaa mahdollisuuden hyvän tavan mukaisesti käyttää lainauksia tarkoituksen edellyttämässä laajuudessa.

Kuinka voisin auttaa Kansalliskirjaston toimintaa?

Aktiivinen käyttö ja viestintä auttaa. Kulttuuriperinnön vaalimista voi tukea myös verkossa lahjoittamalla Helsingin yliopiston rahastojen kautta. Täytä lomake ja valitse kohdassa ”Lahjoitus. Lahjoituskohde ”: Rahastolahjoitukset ja kohdassa ”Rahasto” Kansalliskirjaston kulttuuriperintörahasto. Kirjoita kohtaan ”Viesti” halutessasi lahjoituksen kohde (esim. Suomi 100, digitointi, digi.kansalliskirjasto.fi ) Lisätietoja: Kansalliskirjaston sivulta.
Voit ehdottaa kehitysideoita myös digin Palaute-toiminnon kautta.

Mitä projekteja Kansalliskirjastolla on käynnissä, joissa kehitetään toimintaa?

Kansalliskirjaston projektit-sivulla listataan käynnissä olevat projektit ja niiden tavoitteet. Projektin oman verkkosivun kautta löytää myös lisätietoja.

Haluaisin ohjeistusta ja neuvoja digitointiprojektiimme?

Aivan ensimmäiseksi kannattaa selvittää oikeudenhaltijan luvat. Lupa tarvitaan jo aineiston digitointiin, tämän lisäksi myös yleisön saataville saattamiseen. Tekijänoikeuslain poikkeussäännöksen TekL 16§ nojalla tietyt kirjastot (kuten Kansalliskirjasto), voivat digitoida kokoelmiinsa kuuluvaa aineistoa sisäisiä käyttötarkoituksiaan varten. Lupa pitää pyytää lähtökohtaisesti jokaiselta kirjoittajalta ja kuvaajalta, elleivät nämä ole sopimuksella siirtäneet oikeuksia edelleen. Kopiosto edustaa kattavasti lehtiin liittyviä oikeuksia.

Kirjautuminen ei toimi

Varmista, että käytät oikeaa tunnusta ja salasanaa. Voit uusia digiweb-salanan kirjautumislomakkeella kun valitset Digiweb jolloin sivun alalaitaan ilmestyvät salasanan ja tunnuksen uusimislinkit. Jos käytät muita tunnuksia, ja tunnus toimii muualla ja ei Digissä, laitathan palautetta (mikä selain, millaisen virheen sait, ja milloin kokeilit).

Sivu ei lataudu.

Kokeile sivun lataamista uudestaan. Joissakin tilanteissa voi myös selaimen vaihtaminen auttaa. Lisäksi niteistä on mahdollista ladata myös pdf jos sivukuva ei aukene. Toivomme, että laitat meille palauteisiin linkin sivulle joka ei avaudu ja tiedon selaimesta ja selaimen versiosta.

Mitä leikkeille tapahtuu jos aineiston käyttöoikeus lakkaa?

Jos aineisto on saatavilla esim. sopimuksen kautta tietyksi ajaksi, aineiston saatavuus lakkaa sopimuksen loppuessa. Leikkeet jäävät, mutta niitä voi löytää/käyttää vain paikoissa, joihin aineistoihin on tarvittava pääsy.

Kuinka poistan leikkeen?

Kirjaudu sisään samalla tunnuksella jota käytit leikettä tehdessäsi. Valitse 'Oma leikekirja', muuta leikekirjan tyyli 'rivitys' muotoon ja löydät roskakori-ikonin rivin oikeasta laidasta. Leikkeen poisto poistaa leikkeen omasta leikekirjasta, mutta leike jää aineistokohtaiseen leikevirtaan.