Usein kysytyt kysymykset

EU - Euroopan aluekehitysrahasto Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020
Sisällysluettelo

Tekijänoikeudet

Mihin vuoteen asti lehtiä on saatavilla tässä verkkopalvelussa?

Kaikki lehdet 31.12.1929 asti ovat vapaassa verkkokäytössä. Sitä myöhemmät ovat luettavissa vapaakappalekirjastoissa. Vuotta 1930 ja sitä uudempaa aineistoa ei toistaiseksi aseteta vapaaseen käyttöön. Yksittäisiä uudempia lehtien vuosikertoja digitoidaan ja avataan yhteistyökumppaneiden tukemana. Tuoreempia aineistoja voi lukea Suomen vapaakappalekirjastoissa.

Voinko käyttää palvelussanne olevaa sisältöä (sivu, kuvitus) kirjassani/lehdessäni jne?

Tekijänoikeuslaki 22§ antaa mahdollisuuden hyvän tavan mukaisesti käyttää lainauksia tarkoituksen edellyttämässä laajuudessa.

Toivomme, että viittaatte digitoituihin aineistoihin, esimerkiksi näin: Kaleva, 13.10.1905 nr. 238, s. 1 https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/640096 Kansalliskirjaston Digitaaliset Aineistot

Tekijän elinvuodet ja tekijänoikeudet?

Jos tekijän kuolemasta on kulunut yli 70 vuotta, voiko kuvat ko. henkilön tekemistä artikkeleista tai kirjan joistakin sivuista voi laittaa nettiin vapaasti? Kyllä. Jos tekijän kuolemasta on kulunut 70 vuotta, aineistoja voi käyttää vapaasti tekijänoikeusrajoitusten estämättä.

Jos kirjan tekijän tai aikakauslehtiartikkelin kirjoittajan kuolemasta on kulunut alle 70 vuotta, voin varmaan siteerata tekstinä osia heidän kirjoituksistaan? Kyllä. Jos suoja-aika on vielä voimassa, aineistoa voi siteerata "hyvän tavan ja tarkoituksen edellyttämässä laajuudessa". Myös valokuvia voi käyttää, jos kyseessä on tieteellinen julkaisu. Verkossa julkaiseminen ei ole siteeraamista.

Kuinka voin viitata aineistoihin?

Kun käytät aineistoja, niin merkitse lähde, esimerkiksi Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot, digi.kansalliskirjasto.fi, Wiipuri, 31.12.1904.

Haluaisin kopion tietyn lehden sivusta.

Tekijänoikeuslaki asettaa rajoituksia jäljennepalvelulle. Julkaisuista, joiden tekijänoikeudet on voimassa, voidaan jäljentää vain osia. Kysy lisää jäljennepalvelusta.

Haluaisin lukea lisää tekijänoikeuksista?

Tekijänoikeuksista löytyy verkosta paljon materiaalia mm. https://tekijanoikeus.fi/, Kopiosto, www.opettajantekijanoikeus.fi, Kuvasto, Sanasto.

Haluaisin käyttää kaikkea digitoitua aineistoa kotikoneeltani?

Kaikki aineisto on käytettävissä vapaakappalekirjastoissa.

Miten saan ei-digitoidun aineiston käyttööni?

Kaikki lehdet on myös mikrokuvattu pysyvää säilytystä varten. Vuoden 1944 loppuun asti mikrofilmatut lehdet ovat pääsääntöisesti heti saatavilla Kansalliskirjastossa, Helsingissä, Pohjoissalissa. Nuoremmat lehdet pitää yleensä tilata varastosta. Löydät mikrofilmin numeron mikrofilmihausta ja voit tilata haluamasi mikrofilmin lehden nimellä, ajankohdalla ja mikrofilmin numerolla.
Kirjastot voivat myös ostaa mikrofilmikopioita Kansalliskirjastolta.

Haku ja metadata

Kuinka haku toimii?

Tekstihakukenttään voi kirjoittaa haluamansa hakusanat, haku käynnistyy suurennuslasi (Hae-nappulaa) painamalla. Hakuun voi lisätä hakuoperaattoreita mm. nimeke, ilmestymispaika, ajankohta tai tietty sivu ja yhdistellä niitä halutusti.

Miten haussa 'osuvuus' päätellään?

Haun taustalla oleva ohjelmisto laskee jokaiselle osumalle arvon, jossa lasketaan hakusanan toistuvuutta sivulla suhteessa sivun sanojen kokonaismäärään (ja sanan yleiseen toistuvuuteen). Osuvuuden laskenta vaihtelee suhteessa hakusanoihin, esimerkiksi sumeassa haussa verrataan kuinka samanlainen löydetyn sanan kirjoitusasu on haettua sanaa.

Joistakin lehdistä puuttuu yläreunasta lehden numero tai itse asiassa sen tilalla on 0.

Lehtien numeroinnissa on ollut vaihtelevia käytäntöjä. Yleensä numero 0 tarkoittaa näytenumeroa.

Yleiset

Kuinka voisin auttaa Kansalliskirjaston toimintaa?

Aktiivinen käyttö ja viestintä auttaa. Kulttuuriperinnön vaalimista voi tukea myös verkossa lahjoittamalla Helsingin yliopiston rahastojen kautta. Täytä lomake ja valitse kohdassa ”Lahjoitus. Lahjoituskohde ”: Rahastolahjoitukset ja kohdassa ”Rahasto” Kansalliskirjaston kulttuuriperintörahasto. Kirjoita kohtaan ”Viesti” halutessasi lahjoituksen kohde (esim. Suomi 100, digitointi, digi.kansalliskirjasto.fi ) Lisätietoja: Kansalliskirjaston sivulta.
Voit ehdottaa kehitysideoita myös digin Palaute-toiminnon kautta.

Mitä projekteja Kansalliskirjastolla on käynnissä, joissa kehitetään toimintaa?

Kansalliskirjaston projektit-sivulla listataan käynnissä olevat projektit ja niiden tavoitteet. Projektin oman verkkosivun kautta löytää myös lisätietoja.

Haluaisin ohjeistusta ja neuvoja digitointiprojektiimme?

Aivan ensimmäiseksi kannattaa selvittää oikeudenhaltijan luvat. Lupa tarvitaan jo aineiston digitointiin, tämän lisäksi myös yleisön saataville saattamiseen. Tekijänoikeuslain poikkeussäännöksen TekL 16§ nojalla tietyt kirjastot (kuten Kansalliskirjasto), voivat digitoida kokoelmiinsa kuuluvaa aineistoa sisäisiä käyttötarkoituksiaan varten. Lupa pitää pyytää lähtökohtaisesti jokaiselta kirjoittajalta ja kuvaajalta, elleivät nämä ole sopimuksella siirtäneet oikeuksia edelleen. Kopiosto edustaa kattavasti lehtiin liittyviä oikeuksia.

Mitkä lehdet on digitoitu koko historiansa ajalta?

Eri yhteistyöprojekteissa koko julkaisuhistoriansa ajalta on digitaalisena saatavilla: Länsi-Savo, Maaseudun Tulevaisuus, Etelä-Suomen Sanomat, Tekniikan maailma (1953-1973) ja  1974-1998 & 2014-15, Suomen Kuvalehti, tarkat vuodet näille ja muille lehdille löydät lehtilistauksesta.

Tekniset ongelmat

Kirjautuminen ei toimi

Varmista, että käytät oikeaa tunnusta ja salasanaa. Voit uusia digiweb-salanan kirjautumislomakkeella kun valitset Digiweb jolloin sivun alalaitaan ilmestyvät salasanan ja tunnuksen uusimislinkit. Jos käytät sosiaalisen median tunnuksia, ja tunnus toimii muualla, mutta ei Digissä, laitathan palautetta (mikä selain, millaisen virheen sait, ja milloin kokeilit).

Sivustonne ei aukea iPadillä?

Tavallisesti syy on että selain on "yksityinen selaus"-tilassa. Tällöin selaimen yläreuna on musta. Voit poistua tästä tilasta +-merkillä yläreunasta, ja valitse yksityinen:kumoa.

Sivu ei lataudu.

Kokeile sivun lataamista uudestaan. Joissakin tilanteissa voi myös selaimen vaihtaminen auttaa. Lisäksi niteistä on mahdollista ladata myös pdf jos sivukuva ei aukene. Toivomme, että laitat meille palauteisiin linkin sivulle joka ei avaudu ja tiedon selaimesta ja selaimen versiosta.

Leikkeet

Mitä leikkeille tapahtuu jos aineiston käyttöoikeus lakkaa?

Jos aineisto on saatavilla esim. sopimuksen kautta tietyksi ajaksi, aineiston saatavuus lakkaa sopimuksen loppuessa. Leikkeet jäävät, mutta niitä voi löytää/käyttää vain paikoissa, joihin aineistoihin on tarvittava pääsy.

Kuinka poistan leikkeen?

07.08.2018: Leikkeen poisto omasta leikekirjasta ei tällä hetkellä toimi.

Minulla ei ole sosiaalisen median tunnuksia, kuinka teen leikkeen?

Voit pyytää salasanatunnuksia digin palautelomakkeen kautta. Huomaathan, että tunnuksella ei saa oikeuksia itse aineistoon vaan voi vain tehdä leikemerkintöjä. Leikkeet näkyvät paikoissa, jossa aineistoon on muutenkin käyttöoikeus. Eli jos teet leikkeen vapaakappalekirjaston työasemalla, niin ko.leike näkyy vain vapaakappaletyöasemilla kun kyse on tekijänoikeuden alaisesta aineistosta.

Muuta

Tietyn alueen tai sivun tulostus

Avaa haluamasi sivu, ja klikkaa tulostimen ikonia. Voit maalata haluamasi alueet yhdeltä tai monelta sivulta ja näet esikatseluikkunassa valintasi. Tulosta näyttää alueet ja ne lähetetään tulostimelle. Jos tarvitset koko sivun, sen tulostus onnistuu selaimen tulostustoiminnolla (Tiedosto->Tulosta), Digi sovittaa sivun A4-kokoon automaattisesti.

Etsin tiettyä lehteä (nimekettä) , mitä teen?

Saat tehtyä lehdestä hakuja valitsemalla lehden haun nimekevalinnasta. Klikkaa nimeke-kenttää, ja kirjoita lehden nimen osa tai vaikka sen ISSN-tunnus. Klikkaa haluamasi lehden nimeä ja sulje nimekelistaus. Nyt lehti on valittuna ja voit hakea suoraan vain ko. lehdestä. (Jos kirjoitat lehden nimen hakukenttään, tällöin lehden nimeä haetaan kaikista sisällöistä, joka usein ei ole haluttu tilanne ja hakuosumia tulee liian paljon.)